a

Beschrijving

Shire horse, een werkpaarden ras met zijn origine in Groot Britanie. Het gewicht van een shire is te vergelijken met een Belgisch Trekpaard, maar dan wel groter van gestalte. De shire is voornamelijk gebruikt als “War Horse” tijdens de middelleeuwen. Het werd gekweekt om het zware harnas van zowel de ridder als het paard te kunnen dragen. Eind 1800 zijn de eerste shires geintroduceerd in America, ze hebben echter nooit de populariteit van de “Clydesdale” of “Percheron” kunnen evenaren. Een ander niet te missen kenmerk zijn de lange haren aan de poten die de hoeven bedekken.

Kleuren

U kan shires terugvinden in zwart, bruin of schimmel.

Gestalte

Shires zijn voornamelijk te vinden tussen 1m70 en 1m90.

Gewicht

Het gemiddelde gewicht licht rond de 820kg.

Temperament

Een rustige, aangename en mensvriendelijke koudbloed die ingeschakeld kan worden voor zowat elke taak.

Levensverwachting

De verwachte leeftijd is niet lager door de grootte van een shire en loopt dus gelijk met de leeftijd van de meeste paarden, deze schommelt tussen de 20 en 35 jaar.

Land van oorsprong

Verenigd Koninkrijk

Geschiedenis

De Shire is een afstammeling van het middeleeuws Oorlogspaard, “The Great Horse”. Een shire is het resultaat van een kweeklijn dat zich in het verenigd koninkrijk heeft ontwikkeld, ze werden eerst gebruikt als oorlogspaarden, alsook werden ze niet veel later gebruikt als werkpaarden om zware lasten te verplaatsen of het veld te bewerken. Ze hebben ook andere rassen toegevoegd aan de bloedlijn van de shire’s, zoals de elegante Fries en het robust Vlaams Paard hebben hun kenmerken mogen doorgeven om tot een ideale Shire standaard te bekomen. Het resultaat was een robust, resistent en leergierig paard dan kon worden gebruikt om zware lasten te verplaatsen.

Aan het einde van de 19de eeuw werd er een vereniging opgestart met de naam “Old English Cart Horse Society”, alsook werd er een “Stud Book” gepubliceerd om de Shire’s in kaart te kunnen brengen. Hierdoor kon men ook meer controle uitvoeren op de diverse kweekprogramma’s. Enkele jaren later heeft het ras officieel de naam “Shire” ontvangen. Vanaf dat moment werden alle nakomelingen onderlegd aan een grondige controle. De aflijning van de rasstandaard heeft een positief effect gehad op de populariteit van de Shire’s.

Door het opkomen van de industrie hebben paarden de velden moeten verlaten en werden ze min of meer overbodig. Hierdoor gingen alle werkpaardenrassen zeer snel achteruit in populatiecijfers. Vooral tractoren en andere geautomatiseerde machines zijn de voornaamste oorzaak van deze achteruitgang die plaatsvond In de midden van de 20ste eeuw. Het Shire ras heeft op dat moment enorm moeten strijden om te blijven bestaan, wat eens een paardenras was dat je terug kon vinden op elke straathoek, wat nu niets meer dan een ras dat enkel te bewondere was bij enkele kwekers die er alles aan deden om het ras niet te laten uitsterven. Door een uitgebreid kweekprogramma heeft het Shire ras een soort van heropleving meegemaakt, door zijn prachtige bouw en karakter zijn er verschillende bewonderaars die allemaal hun steentje bijdragen om dit ras in stand te houden

Gebruik

Shire’s worden nog steeds gebruikt in de landbouw, al zijn ze vooral gelieft in shows door hun imposante uiterlijk. In het verenigd koninkrijk worden ze naar traditie in bepaalde steden nog steeds gebruikt om de karren met vaten van de locale brouwers te vervoeren.

Interesante weetjes

Het Shire paardenras heeft gemiddeld gezien de grootste en stevigste paarden van alle paardenrassen.

De meest recente Shire dat het record had van grootste was Goliath, een werkpaard van de Young & Co. Brouwerij dat in het Guinness World Record boek geregistreerd stond als het grootste levend paard met een schofthoogte van 1,98m. Spijtig genoeg is Goliath in July 2001 overleden.